fbpx

Nya drönarreglerna framflyttade

Det nya EU-gemensamma regelverket för drönare skulle träda i kraft den 1 juli 2020. Till följd av den pågående Corona-pandemin blir det inte så då kommissionen valt att skjuta fram datumet 6 månader. Det nya datumet blir således 4 januari 2021 och det är först då man som drönaroperatör kan registrera sig samt skriva provet för att få sitt drönarkortet. Transportstyrelsens ledningsstrateg i drönarfrågor sammanfattar det hela:

”Man kan läsa in allt som behövs för att klara provet för drönarkort. Men själva provet för att få kortet samt registrering av drönaroperatör kommer inte kunna göras förrän den 4 januari 2021.”

Utbildningsmaterial kommer alltså fortsatt tillhandahållas innan dess, för att ge branschens alla aktörer god tid att sätta sig in i det nya regelverket. Dessutom ligger nuvarande nationella drönarregler förhållandevis nära de nya, även om fler krav tillkommit för att bidra till ett säkrare utnyttjande av drönare i takt med att antalet stiger.

Därför finns det en god poäng att redan idag gå en utbildning för att bli en säker och kompetent drönarpilot. Oavsett om man är privatperson eller företag med anställda som flyger drönare.