Bas-utbildningen vänder sig till dig som ska flyga i underkategori A1 eller A3 enligt öppna regelverket. Alltså med lätta drönare 250-500 gram (A1) eller tyngre drönare 2-25 kg på stort avstånd* från människor (A3) enligt gällande övergångsregler för perioden 1 januari 2021 till 31 december 2022.
* stort avstånd = minst 150 meter från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområde (enligt kategori A3).
Utbildningen lämpar sig för bland annat:
Underkategorin A1 kommer främst svara mot framtida C0- och C1-klassade drönare som väger under 900 gram.
Underkategorin A3 kommer framgent svara mot C2- till C4-klassade drönare under 25 kilo. Notera att C2- klassade drönare kan ingå i både underkategori A2 (Utbildning Komplett) och A3.
Denna utbildning lämpar sig därför företrädesvis för privatpersoner eller företag som tänkt flyga en lättare drönare (A1), exempelvis över sin sommarstuga eller lokalområde för att fotografera, alternativt för dem som vill flyga tyngre drönare 2-25 kg på stort avstånd från där människor vistas, exempelvis för den som inventerar skog eller åkermark.
Sammantaget motsvarar Bas-utbildningen kompetenskraven för (A1 + A3) i den öppna kategorin. Den består av 9 olika teoretiska moduler som överensstämmer med utbildningskravet i denna nya EU gemensamma regelverket för drönare.
1. Flygsäkerhet
2. Luftrumsrestriktioner
3. Luftfartsregleringar
4. Begränsningar av människans prestationsförmåga
5. Operativa procedurer
6. Allmän kunskap om drönare
7. Integritet och känslig information
8. Försäkringar
9. Luftfartsskydd
Den 31 januari 2021 trädde ett nytt regelverk i kraft som ställer nya krav på dig som drönarpilot, däribland utbildningskrav. Våra utbildningar förbereder dig för att klara online-provet hos Transportstyrelsen. Efter avklarat prov får du behörighetsbevis, Drönarkort, och kan flyga din drönare i enighet med öppna kategorin och gällande regler.
Att flyga drönare är ett ansvarsfullt uppdrag, inte minst i ett luftrum som trafikeras flygplan och helikoptrar. Därför är det viktigt att känna till vad som gäller. Med vår utbildning får du den grundläggande kompetensen – blir en säker fjärrpilot.
Först och främst måste privata utbildningsaktörer som vi grunda våra drönarutbildningar på det kravställda utbildningsmaterial som finns hos Transportstyrelsen. Det är ett formellt krav.
Det vi gjort är att vidareutveckla detta till att inkludera fler uppskattade moment, såsom ljudbok över samtliga kapitel, kunskapstester samt gedigna utbildningsfilmer för A2. Det gör utbildningen betydligt mer pedagogiskt och heltäckande, vilket är en av huvudanledningarna till att våra kunder gett oss 4,7 av 5 i snittbetyg.
Med det sagt är det upp till var och en hur man vill förbereda sig inför det nya regelverket och provet för Drönarkort. Vissa klarar sig på Transportsyrelsens pdf, andra önskar mer pedagogiska moment. Det viktiga är trots allt kompetensen man som pilot får med sig.
Sammanfattningsvis kan man likna Drönarkortet vid körkort för bil. Vissa väljer att utbilda sig på egen hand medan andra väljer en körskola för att bli en säker och kompetent förare.
I dagsläget bedriver vi drönarutbildningar inom den grundläggande öppna kategorin i det nya regelverket. Det är först i den specifika kategorin där utbildningsorganisationen behöver ett separat tillstånd (utses till ADS) av Transportstyrelsen för att bedriva utbildning och genomföra examinationer
av fjärrpiloter.
Våra utbildningar är till för både privatpersoner och företag då det nya regelverket omfattar alla drönaroperatörer. I dagsläget erbjuder vi därför bara kortbetalning. Priserna är inklusive moms.
För större företag med flera drönarpiloter erbjuder vi faktura som betalningsmetod. Vänligen kontakta oss via mejl med er förfrågan i dessa fall.
De som vill flyga drönare enligt den enklaste kategorin, öppen, behöver i regel ett Drönarkort som behörighetsbevis. Beviset får man genom att utbilda sig samt avklarat prov hos Transportstyrelsen.
Det finns några undantag. Exempelvis när drönaren klassas som en leksak eller väger under särskilt låg vikt (250 gram). Notera dock att de allra flesta drönare hamnar över denna gräns och därmed omfattas av utbildningskravet. Även med mindre drönare kan det finnas en god poäng att veta vad som gäller.
Nej. Drönaruppdraget paketerar och tillhandahåller själva utbildningen som förbereder fjärrpiloter att klara provet hos Transportstyrelsen. Det är också de som utfärdar behörighetsbeviset i form av Drönarkortet.
Däremot erhåller du ett kompetensstyrkande Diplom från oss efter genomgången utbildning. Detta kan du exempelvis förmedla till din chef för att intyga att du gått igenom relevant utbildningen.
Inkl. moms.
* Du ansvarar själv för att välja rätt typ av utbildning utefter dina behov och planerade drönarflygningar.
Den säkraste vägen till ditt Drönarkort genom Drönarutbildningar online enligt nya reglerna från Transportstyrelsen och EASA.
Copyright© 2022 Drönaruppdraget — Webbaserade Drönarutbildningar. Alla rättigheter reserverade.
Design och Webb av Habitat Reklambyrå