Vid drönarflygning finns en rad lagar och regler att förhålla sig till. I vissa fall krävs dessutom olika typer av tillstånd, såsom när man tänkt sprida inspelat material i ex sociala medier. I en unik rättegång ställs nu en person från Umeå inför rätta efter att ha spridit drönarmaterial på internet utan ett så kallat spridningstillstånd från Lantmäteriet. I takt med drönarteknikens utveckling har denna typ av överträdelse blivit allt vanligare. Kanske är det en vändpunkt vi nu ser efter denna unika rättegång?
Drönare har som bekant en fantastisk förmåga att fånga perspektiv från ovan, något som gör tekniken så användbar. Det många inte tänker på är att detta också ökar risken för att, medvetet eller omedvetet, få med exempelvis skyddsobjekt och sedan sprida denna typ av känsliga information på nätet. En förenklad men användbar tumregel att använda sig av är att så fort man fått med horisont i sitt drönarmaterial, och avser att sprida detta ex i sociala medier eller i marknadsföringssyfte, måste materialet först godkännas av Lantmäteriet.
Ansökan är enklare en man kan tro då den görs digitalt via deras webbplats och svar får man oftast inom ett par arbetsdagar. Tillståndet kallas Spridningstillstånd och gör det möjligt för dig att sprida materialet på ett lagligt sätt, utan att riskera röja känslig information. Kom ihåg att det kan finnas andra hinder såsom att man inte får flyga i ett naturreservat eller restriktionsområde.
I våra drönarutbildningar lär du dig mer om detta samt vad du som drönarpilot mer behöver tänka på när det gäller dessa typer av frågor.
Mer information går att hitta i Lag (2016:319) om skydd för geografisk information samt Lantmäteriets hemsida.